Som snickare har du stor valfrihet när du nischar in dig på vilket område du vill bemästra. En snickare kan till exempel arbeta med båtbyggeri, snickra på hus, göra detaljsnickerier och vara finsnickare, eller vara maskinsnickare. Vad betyder då de olika begreppen och vad innebär dessa områden?
Att vara finsnickare
Det här yrket är väldigt kreativt och ger en fin klang till ordet. Finsnickare snickrar på små, små detaljer som till exempel sniderier på hus eller på möbler. Det här kräver ett fint hantverk och du måste vara stadig på handen. Dock kan det komma ut de mest fantastiska skapelser med snickarenimalmö.se. Finsnickaren har ofta sin egen verkstad som kunderna kan lämna in sina möbler på. Om det gäller sniderier på hus så kan du anlita en finsnickare just för det ändamålet.
Maskinsnickaren gör fönster, dörrar och trappor
Du kanske inte tänker så mycket på det men det ligger mycket bakom idéerna av att designa fönster, dörrar och trappor. Även om man måste följa olika mått och standarder så finns det många kreativa idéer som kan komma ut ur en maskinsnickare. Du kan till exempel beställa dörrar med olika sniderier och fönster med helt olika utföranden som passar just ditt hus.
Att bygga båtar som snickare
Tänk dig en skonare i vackraste träslag, en gammal fiskarebåt som blir underhållen eller en helt ny träbåt som doftar så himmelskt gott. Det här ligger båtsnickaren bakom! En båtsnickare har helt enkelt som jobb att snickra ihop och designa olika båtar i trä. Och träbåtar är ju så fint, eller hur?
Men båtsnickaren behöver inte bara bygga hela båten i trä – ibland är det bara inredningen som båtsnickaren tar hand om. Han eller hon kan även renovera gamla träbåtar och göra dem som nya igen. Det här är ett kul men tidskrävande yrke, dock fullt med fantasi och glädje.
Byggnadssnickare
Förmodligen den allra vanligaste snickartypen idag och yrket kan bestå av så många olika steg. Alltifrån att bygga en mindre trästuga till att bygga en hel fastighet. Ofta då i samarbete med andra typer av snickare beroende på hur huset eller byggnaden ska se ut. Trä blir allt vanligare på byggnader idag, även om kanske inte hela huset är gjort av trä. Det kan till exempel vara en utbyggnad eller en del av en fastighet.
Självlärd eller studier?
De flesta snickare har gått byggnadsprogrammet på gymnasiet men det finns naturligtvis de som är självlärda också. Kanske de har lärt sig genom andra och gått som lärlingar eller så har de helt enkelt ett genuint intresse för branschen. Du som vill bli snickare har ofta en ljus framtid framför dig, speciellt idag när det byggs en massa och bostadsbristen är påtaglig.