Att tänka på när du ska anställa din första medarbetare

När företaget växer och man står inför sin första rekrytering av en eller flera nya medarbetare kan det kännas både spännande och läskigt. Det innebär ett helt nytt ansvar men självklart också många fler möjligheter. Att bli arbetsgivare kräver att man har koll på en del lagar och regler och förutom att sätta sig in i alla dessa ska man dessutom hitta en medarbetare att trivas med.

Att bli arbetsgivare

Från att vara ensam i sitt företag till att faktiskt ta steget att rekrytera sin första anställda kan vara ett överväldigande steg för många. Det är en stor förändring med  som dessutom för en hel del ansvar med sig och det är viktigt att man sätter sig in i hur det faktiskt är att vara arbetsgivare  hos https://fasticon.se – och vad lagen kräver av en. Det kan vara bra att fundera över sin egen roll den närmsta tiden och allt vad den kommer innebära, både vad gäller lagen och andra delar som att dela med sig av sitt företag och lära upp den man väljer att anställa.

Vad behöver du?

En rekrytering är en lång och i många fall ganska svår process och det är viktigt att ta den tid som behövs. En av grundstenarna för att hitta rätt medarbetare är att verkligen fundera på vad det är man behöver. Vilka personliga egenskaper, kvalifikationer och andra saker är det du behöver för att jobbet ska utföras så bra som möjligt? Fundera även över vad målet med att anställa är och gör en plan för hur den första tiden ska se ut. Tydliga mål gör resan enklare och dessutom mycket roligare.

Välj rätt väg

När man står inför en rekrytering finns det flera olika vägar att gå när det blivit dags att annonsera. Väljer man till exempel att lägga ut sin annons via arbetsförmedlingen finns en stor risk att man blir dränkt av ansökningar eftersom man når ut till många olika målgrupper. Kanske finns något nätverk för just den bransch du är verksam i där det är lättare att träffa rätt personer redan från början.

Var noggrann med intervjuer

Det personliga mötet vid en rekrytering är oftast viktigare än allt det man kan få ut av att läsa ett CV eller ett personligt brev. När man sitter öga mot öga bildar man sig ganska snabbt en uppfattning om vem personen är och vilken energi han eller hon förmedlar. Lägg tid på att intervjua dom som känns intressanta och skriv egna noteringar att ta med som hjälp inför det slutgiltiga valet. Se även till att ta referenser från tidigare arbetsgivare så kommer du få en extra bra bild av vilka typer av personer du har framför dig.

En rekrytering är ingen enkel uppgift, allra helst inte när det är första gången. Det finns många saker att lära sig och många saker att fundera kring innan man kan påbörja processen, som även den kan kännas långdragen och jobbigt. Ju mer arbete man lägger ner desto bättre brukar dock resultatet bli – så var noggrann redan från början och gör en realistisk plan.