Klä dig rätt när du ska lägga tak

Ska du ge dig på att lägga tak själv, istället för att anlita en takläggare? Många projekt på huset är roliga, och det kan även takläggning vara. Dock är det få projekt som innebär så många risker som att ge sig upp på taket med tungt takmaterial. Om det görs på rätt sätt kan det dock spara dig pengar, och ge dig en skön, tillfredsställande känsla när du är klar. Är du osäker på om du kan göra det på rätt sätt, bör du anlita en takläggare.

Det viktigaste att läsa på om först är kanske säkerheten vid arbeten på tak. I den här texten tittar vi dock främst på vad man bör bära för kläder. Att ha rätt kläder är viktigt för att processen ska fortgå med minsta möjliga besvär.

Kläder efter väder

Om du ska jobba intensivt med ett projekt bör du givetvis ha bekväma kläder. På ett tak är du särskilt utsatt för väder och vind, och det är kanske därför extra viktigt att tänka på detta när man ska agera takläggare. Dina kläder bör, kort sagt, skydda dig från påfrestande väder och vindar.

Sommartid

Om du ska jobba med taket sommartid behöver du undvika att bli bränd och att få solsting. Jobbar du med ett svart plåttak eller papptak kan du räkna med att den mörka färgen kommer att absorbera värmen. Det kan alltså upplevas vara betydligt varmare på taket än vad det är på marken. Det är bra att bära plagg med långa ärmar för att skydda sig mot solens strålar. Tänk på takläggning och info av takläggare tyder på att kläderna bör vara lätta och i ljusa färger. Bär solkräm och drick vatten regelbundet.

Vår och höst

Om du däremot jobbar under våren eller hösten bör du vara förberedd på mer frekvent regn. Oavsett årstid är det bra att alltid kolla vädret innan du ger dig upp och påbörjar ett arbetspass. Om det väntas regn bör du bära en jacka med vattenavvisande material. Vidare bör du undvika bomull i hög grad, eftersom bomull helt enkelt inte torkar lika fort som andra material. Ett bättre val kan till exempel vara polyester för understället.

Vinter

Vintertid är naturligtvis kläderna av än högre vikt. Det kan tyckas olämpligt att lägga tak på vintern, men många takläggare föredrar faktiskt det framför höst. Detta eftersom att snö helt enkelt är mer trivsamt att arbeta i än regn. Dessutom kan det påverka arbetet. Snö kan i många fall borstas bort relativt enkelt, medan regn kan komma in i huset. Vid stora snömängder kan det givetvis finnas praktiska utmaningar i att över huvud taget ens påbörja arbetet, dock.

Kängor

Ett bra par kängor är kanske det viktigaste plagget för en takläggare. Se till att du hittar ett par robusta modeller som funkar i årstiden du ska arbeta. Bäst är om de har en stålhätta för att skydda tårna. Se också till att de har bra grepp – även om du har en lina och är fastbunden är det farligt att ramla på taket