Så fungerar en försäkringsutredning

När en vuxen person avlider kan det vara svårt för de anhöriga att veta vilka försäkringar som finns tecknade. Detta inte minst om personen bott ensam eller att man inom förhållandet inte delat all information kring privatekonomin. Det är då som en försäkringsutredning kan vara till hjälp. Försäkringsutredning kan beställas hos begravningsbyrå och juristbyrå.

Vet du vilka försäkringar din make/maka eller sambo har? Det gäller inte enbart privata försäkringar utan även de via fackförbund eller andra kollektiva försäkringar. De flesta är inte helt insatt i partners försäkringar – om ens sina egna.

När en person avlider kan det därmed vara viktigt att genomföra en försäkringsutredning. En begravningsbyrå i Gävle skriver på hemsidan att de kan ”hjälpa till att hitta försäkringarna” vilket är en god sammanfattning av vad en försäkringsutredning handlar om.

Det finns nämligen inte någon automatisk utbetalningsfunktion av en begravningsbyrå göteborg och av samtliga försäkringar. Det är därmed relativt lätt att missa pengar från försäkringar utifrån att man inte vet att de finns. Pengar som antingen skulle kunna användas till begravningen eller ges i arv till efterlevande.

Vid en utredning kontaktar begravningsbyrån de flesta relevanta försäkringsbolaget i Sverige för att påvisa att personen avlidit. Dessutom tar de kontakt med arbetsgivaren, fackförbund och pensionärsförbund.

begravningsbyrå

Tydlig sammanställning

När sammanställningen är klar presenteras vilka olika företag som kontaktats och vad resultatet är. På detta sätt skapas möjlighet att påvisa att kontakt tagits framöver. Hur mycket det kostar kan variera mellan begravningsbyråer. En del har det som en tjänst som alltid ingår så länge man beställer begravning från dem. Andra har ett flertal frivilliga delar som därmed plockas ihop till en passande lösning. Det är inte heller säkert att din begravningsbyrå har denna tjänst. Däremot är den så starkt sammankopplad med begravning att de i så fall har samarbete med företag som kan utföra efterforskningen. Detta på samma sätt som att en begravningsbyrå kan ta hand om arv och juridiska frågor – eller hänvisa till en jurist.

127 000 kr i snitt

En begravningsbyrå anger att de ”hittar” i snitt 127 000 kr vid försäkringsutredningar. Det förutsätter då att personen som avlidit varit under 67 år. Det finns alltså stora summor att ta till vara på. Däremot betyder inte att hela summan inte hade betalats ut tids nog om inte denna begravningsbyrå hade gjort utredningen. En del försäkringar kan betalas ut lång tid efter dödsfallet och kanske hade någon anhörig kommit på att försäkringen funnits. Att göra en försäkringsutredning handlar alltså både om en smidig service och en extra koll i så inte pengar går förlorade.