Vanliga frågor och svar om fasadmålning

Det finns många frågetecken kring fasadmålning för den som planerar att utföra jobbet på egen hand utan hjälp från en professionell målare. Här nedan följer några vanliga frågor och svar inom området som kan vara bra att ha koll på innan man sätter igång.

Vilken typ av färg ska man välja till fasaden?
Det är bra om man väljer samma färg som huset målats med tidigare och för att ta reda på det tar man hjälp av en målare eller färghandlare. Om det finns möjlighet kan du själv ta med dig ett färgprov som kan analyseras på plats. Är träet obehandlat kan man välja mellan flera olika färgsorter.

Vad ska man tänka på innan man börjar måla?
Planerar man att inte anlita en målare utan utföra jobbet på egen hand är det viktigt att inte glömma förarbetet. Fasaden behöver rengöras ordentligt med målartvätt och eventuellt skrapas eller borstas.

Vad gör man om det finns mögel på fasaden?
Det är väldigt viktigt att man avlägsnar mögel eller andra angrepp innan man börjar måla. För att göra det behöver man använda ett speciellt medel för alg- och mögelborttagning. Skrubba noggrant med borste för att få bort allt och skölj sedan med vatten.

Kan man använda färgspruta när man målar om fasaden?

Man kan använda sig av färgspruta men många ovana sprutar på ett alldeles för tunt lager färg. Färgspruta för fasadmålning rekommenderas främst för yrkeskunniga målare.

Vad gör man med överbliven färg?

Färg som blivit över efter målning kan lämnas hos närmaste miljöstation. Har färgen torkat kan man slänga den i hushållssoporna men burken behöver lämnas in.
Vill man spara färgen bör den förvaras i frostfri temperatur eftersom vattenbaserade färger annars fryser och kan då inte återanvändas som målarenstockholm.nu brukar göra. Innehåller färgen lacknafta eller annat lösningsmedel tål den i regel något lägre temperaturer.

Spelar det någon roll om det regnar eller är soligt vid målningen?
Vädret har stor påverkan på måleriarbeten då starkt solljus gör att färgen torkar för snabbt och då kan det blidas blåsor i färgen. Är det regnigt väder kan färgen i värsta fall regna bort eller orsaka fläckar och då måste man börja om. Det bästa är att påbörja en fasadmålning innan högsommarvärmen och undvika att måla under regniga dagar.

Kan man tvätta fasaden med högtryckstvätt?
Ja och nej, det beror på panelens skick. Finns stora sprickor eller andra tänkbara brister bör man inte tvätta med högtryckstvätt. Finns inga skador kan man använda sig av högtryckstvätt, dock med försiktighet.