Hur man avslöjar takläggare som vill lura dig

Det finns massor av takläggare ute i Sverige och marknaden för en takläggare än beständig då det är ett stort antal hus som byter och lägger tak varje år. Denna marknad är så lönsam att det är många bluffmakare som utnyttjar detta och ser en chans i att tjäna en stor summa pengar. Hur undviker man att bli lurad och vad ska man titta på.

Utbildning
Utbildning, erfarenhet och kunskap är det noga att man kollar upp så att den takläggare man anlitar faktiskt har. Det ansvaret ligger på dig att faktiskt ta reda på det så att man inte godtroget bara anlitar någon utan att veta vem personen är.

Göra det riktigt från början
Många som blir lurade i denna marknaden av takläggare som kommer och lägger ett tak utan att det är riktigt gjort har fått stora problem med taket i efterhand så som stora fuktskador eller att materialet har slitits av vid hårt väder. Detta ska inte ske om man har gjort jobbet riktigt från första början och gör man sin research om takarbeten med takläggare och den takläggare man ska anlita från första början så behöver man inte göra jobbet två gånger vilket så klart blir väldigt dyrt.

Research
Att kolla uppföretaget noga är viktigt för att vara trygg med den takläggare man väljer. Det finns offentliga handlingar där man kan se om den takläggare man valt har några skulder på sig, då är det är stor varningslampa!

Den första och mest basala grej man gör är att också kolla så att firman har godkänd F-skatt.

Takentreprenörernas branschorganisation TIB är en organisation som alla de takläggare i Sverige är med i för att man vill skapa en arbetsmoral och ett resultat som håller en professionell och rejäl standard. Kollar man upp så att företaget är medlem där så kan man vara ganska så säker på att företaget vill visa sig som seriösa aktörer och takarbeten med takläggare osv. Sen kan man också bli auktoriserad av TIB, då har man garanterat sig om att företaget som är det har en god dokumentation på sin personal och att de följer lagar som branschens takläggare ska följa.

Val av material och betalning
Granska materialet som den takläggare du valt väljer då det är av vikt att det inte är det billigaste då det inte alltid har så lång hållbarhet. Detta kan vara värt att kolla upp en gång extra man inte får göra om jobbet inom en kort tid igen.

Betala inte din takläggare i förväg, vill denne ha en förskottsbetalning så ska man se det som en varningslampa om att företaget inte är seriöst. Det är också bra att får taket besiktigat av en oberoende fack man innan man betalar så man är säker i frågan.

Försäkring och garanti
Kolla alltid så att företaget är något som kallas för återförsäkrat vilket innebär att om den takläggare du valt för att laga taket i järfälla inte är en aktör inom branschen längre så gäller fortfarande din garanti.